- Oggetto:
- Oggetto:
Functional food legislative framework
- Oggetto:
Functional food legislative framework
- Oggetto:
Anno accademico 2019/2020
- Codice dell'attività didattica
- SAF0228
- Docente
- Dott. Erica Liberto (Affidamento interno)
- Insegnamento integrato
- Corso di studi
- [001503-002] SCIENZE E TECNOLOGIE ALIMENTARI - curr. Food Systems UWAR - UHOH
[001503-003] SCIENZE E TECNOLOGIE ALIMENTARI - curr. Food Systems UAM - QUB
[001503-004] SCIENZE E TECNOLOGIE ALIMENTARI - curr. Food Systems UHOH - QUB - Anno
- 1° anno
- Tipologia
- D - A scelta dello studente
- Crediti/Valenza
- 2
- SSD dell'attività didattica
- CHIM/10 - chimica degli alimenti
- Modalità di erogazione
- Convenzionale
- Lingua di insegnamento
- Inglese
- Modalità di frequenza
- Facoltativa
- Tipologia d'esame
- Orale
- Oggetto:
Sommario insegnamento
- Oggetto:
Obiettivi formativi
- L'obiettivo di questo insegnamento è di fornire conoscenze sui componenti funzionali degli alimenti, del recupero sostenibile di ingredienti funzionali da sottoprodotti, sulla loro funzionalizzazione su base molecolare, sugli aspetti tecnologici di estrazione e di trasformazione anche su scala industriale. Fornisce altresì le conoscenze indispensabili dal punto di vista regolatorio per il design, la formulazione, produzione, presentazione e commercializzazione di ingredienti ed alimenti funzionali con un approccio integrato per formare il profilo di una figura in grado di inserirsi nel mondo del lavoro.
- The objective of this education is to provide knowledges on the functional food components, of their sustainable recovery from co- or by-products, on their functionalization on a molecular basis, on the technological aspects of extraction and transformation also on an industrial scale-up. It also provides the indispensable regulatory knowledges for the design, formulation, production, presentation and marketing of functionalfood and food ingredients with an integrated approach to form the profile of a figure able to enter the world of work
- Oggetto:
Risultati dell'apprendimento attesi
-
Knowledge and understanding.
At the end of this teaching the student will need to know:
-recognize the relevant legislation
-use the reference regulatory databases
-organize the search for specific rules
-identify reference websites in which to look for information, updates, guidelines
-use online catalogs on novel foods, claims, additives
-organize a thematic research within the EFSA documents
-know the information requested and to find the guidelines for the specifications for the submission of EFSA opinions on new ingredients, enriched foods etc
-use an appropriate lexicon
Autonomy of judgment
At the end of this teaching the student will know:
- correctly search and manage the knowledge from a regulatory point of view necessary for the formulation of a functional ingredient and / or a functional food from the raw materials to the finished productLearning ability
At the end of this course the student will be able to:
- support a harmonized regulatory framework, consistent and adequate to the specificity of the functional ingredient or functional food.
This ability will be developed through the active involvement of students through classroom discussions and reports and / or presentation of assigned work.- Oggetto:
Modalità di insegnamento
-
Per raggiungere gli obiettivi formativi di questo insegnamento, si utilizzano lezioni magistrali di (20 ore) e seminari tenuti da esperti e/o visite didattiche presso l'industria.
Le lezioni magistrali sono supportate da presentazioni (ppt) con illustrazioni grafiche, fotografie, filmati, e prevedono interattività mediante discussioni di casi studio.
Durante l’insegnamento sono proposte agli studenti alcune verifiche dell’apprendimento da svolgersi in aula ed in modo collettivo che propongono quesiti volti a verificare la
comprensione degli argomenti trattati. -
To achieve the educational objectives of this teaching, master classes of (80 hours) and seminars held by experts and/orindustry educational visit are used.
The lectures are supported by presentations (ppt) with graphic illustrations, photographs, videos, and provide interactivity through case study discussions.
During the course, students are offered some learning checks to be carried out in the classroom and in a collective way that propose questions aimed at verifying the
understanding of the topics covered.
- Oggetto:
Modalità di verifica dell'apprendimento
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L'esame consiste in una progettazione di alimento funzionale da presentare in aula con relativa discussione orale allo scopo di verificare la capacità di approfondimento e le abilità comunicative.
Le prove in itinere saranno formulate similmente come la prova finale ma con una valutazione tra pari tra gli studenti allo scopo di responsabilizzare lo studente alla partecipazione attiva ed abituarlo agli aspetti di sostenere relazioni orali, abilità di networking e di valutazione
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The exam consists of a functional food design to be presented in the classroom with an oral discussion in order to verify in-depth knowledge and communication skills.
The in itinere tests will be similarly formulated as the final test (step-by-step with the teahing) but with a peer assessment among the students in order to empower the student active participation and get him used to the aspects of presentaion in forn of an audience, skill networking and evaluation
- Oggetto:
Programma
- Quadro legislativo - normative orizzontali e verticali su alimenti, nuovi alimenti, alimenti arricchiti, integratori alimentari, additivi, etichettaura e claims, linee guida botanicals, linee guida probiotici, dossier per richiesta pareri EFSA. Ruolo della Commissione europea, EFSA ed organi territoriali e centrali a livello nazionale. Casi studio
- Legislative framework - food general law, enriched food, novel food, food supplements, food labelling and claims, food additives, botanicals and probiotics guidelines, EFSA dossier presentation. EFSA and EU Commission role, National and territorial contact points. Case studies
- Descrizione
Testi consigliati e bibliografia
- Oggetto:
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Note
- Oggetto:
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Knowledge and understanding.